Prima Agapia Logo

DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ JUDEȚEANĂ IAȘI

PESTA MICILOR RUMEGĂTOARE (PMR)

15-11-2018

 

Simtomele Bolii

Pesta micilor rumegătoare (PMR) este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70 %.

In România nu evoluează această boală, ţara noastră având statut de ţară liberă de PMR. PMR este caracterizată prin febră, scurgeri oculo-nazale, stomatită, diaree, pneumonie.

Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus. Transmiterea infecţiei de face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii. In Bulgaria evoluează forma uşoară, atipică.

Principalele masuri de prevenire a bolii

  • Achiziţionarea de animale din speciile susceptibile (ovine, caprine) numai cu documente sanitar-veterinare;
  • Să prenotifice DSVSA judeţeană orice achiziţie de ovine sau caprine din Bulgaria, neafectate de PMR;
  • Obligaţia notificării medicului veterinar oricând observă modificări de comportament, îmbolnăviri sau moarte.

Masuri in cazul apariţiei bolii

In caz de apariţie a bolii în ţări indemne se aplică prevederile Directivei Consiliului 92/119/EEC de stabilire a măsurilor comumitare generale de combatere a unor boli la animale, precum şi a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului care cuprind printre altele: izolarea animalelor, stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, restricţii de mişcare a animalelor, stamping-out, operaţiunile de curăţare şi dezinfecţie.

Vaccinarea se aplică doar în situaţii grave, cu aprobarea CE.

Primul focar de PMR din UE a fost confirmat în Bulgaria, în data de 23 iunie a acestui an. A urmat confirmarea altor 6 noi focare în 28 iunie, 9 iulie şi 18 iulie. Totodată au fost confirmate alte 94 animale seropozitive în zona de 20 de km în jurul satelor afectate în baza supravegherii realizate de autorităţile veterinare bulgare.

Toate materialele prezentate în acest website sunt proprietatea Directia Pentru Agricultura Iasi. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Directia Pentru Agricultura Iasi.